3 tips hoe je om kunt gaan met een afwijzing voor een sollicitatie

10 maart 2023

Een afwijzing is natuurlijk nooit leuk, maar wat nou als je het ziet als een leermoment? Haal zoveel mogelijk informatie eruit en ga aan de slag om het de volgende keer anders te doen. Wij hebben een aantal tips die jou op weg gaan helpen.

#1 Ontdek je talenten

Wat kun je goed en waar blink je in uit? Je talent ontdekken kan op verschillende manieren. Zodra je weet wat je talenten zijn, kun je ook gerichter zoeken naar leuke vacatures. En zo ook je toekomstige werkgever nog beter van overtuigen dat jíj de perfecte match bent voor de functie. Lees hieronder hoe je jouw talenten ontdekt of beter naar voren brengt.

Doe-dagen of seminars

Ga naar doe-dagen of bekijk seminars. Er zijn verschillende organisaties die dit aanbieden, bijvoorbeeld Talentfirst of Carreerwise. Om achter nieuwe talenten te komen, kan je ook workshops volgen die niet zo voor de hand liggend zijn.

 

Videosollicitatie

Schrijf jij altijd je sollicitatiebrieven? Probeer dan eens een videosollicitatie. Het grote voordeel van een videosollicitatie is dat je een persoonlijke noot toevoegt. Zo kun je jouw uitstraling, persoonlijkheid en communicatieve vaardigheden gelijk laten zien.

Harver Talent Pitch

De Harver Talent Pitch is ontwikkeld om jouw talenten naar voren te laten komen. Heb jij interesse in de supply chain, logistiek of juridisch? Dan kan je de Harver Talent Pitch gratis online maken bij ons. Je krijgt na afloop een uitgebreid overzicht met jouw skills die je vervolgens kan gebruiken in een sollicitatiegesprek.

 

Loopbaanadviseur

Als het zelf echt niet lukt, kan je ook een loopbaanadviseur in de arm nemen. Een loopbaanadviseur kijkt kritisch naar jou en je cv. Daarnaast ga je samen op zoek naar vacatures en bereid je sollicitatiegesprekken voor.

#2 Stel vragen

Was de baan echt wat je zocht en voldeed je aan alle functie-eisen? Dan is het zeker de moeite waard om te vragen waarom. Het kan liggen aan je cv of motivatiebrief, maar de vacature kan ook vervallen zijn. Soms krijgt een andere sollicitant voorrang, zonder dat jij hier iets aan kan doen. Vraag het na, want dit scheelt jou een hoop onzekerheid.

Dit zijn de vragen die je bijvoorbeeld kan stellen:

  • Wat vond u van mijn cv?
  • Wat vond u van mijn motivatiebrief?
  • Wat had ik moeten doen om wel in aanmerking te komen?

#3 Vooral doorgaan!

Als het bedrijf jou niet als geschikte kandidaat ziet, kan het ook zijn dat het bedrijf helemaal niet bij je past. Misschien vinden zij dat je niet bij dit bedrijf past, maar er zijn nog genoeg bedrijven die jou helemaal niet kennen. Vaak kom je op een nog leukere plek terecht omdat je geleerd hebt van een afwijzing. Het allerbelangrijkste is nu, vooral doorgaan zoals Barrie Stevens zou zeggen. Succes!

Afgewezen 2