De grootste vooroordelen over de logistieke branche versus de realiteit!

24 november 2023

De wereld van logistiek, één van de snelst groeiende branches in Nederland. Een interessante wereld waar iedereen zijn eigen ideeën en opvattingen over heeft. Veel van deze opvattingen zijn verouderd en voldoen niet aan het moderne beeld van de branche. We hebben hier een aantal van de meest voorkomende op een rijtje gezet zodat jij een beter beeld kan vormen van de mooie en bruisende logistieke sector!

“Werken in de logistiek is eentonig”

Een veelvoorkomend vooroordeel is dat werken in de logistieke sector erg eentonig is. Vaak denken mensen dat logistiek werk alleen maar bestaat uit het verplaatsen van eindeloze stapels dozen en pallets. Dit klinkt natuurlijk als een sector met weinig variatie of uitdaging. In werkelijkheid is de logistieke wereld enorm gevarieerd. Van administratieve tot coördinerende functies en uitvoerende functies op de werkvloer. Logistieke professionals zijn constant bezig met het oplossen van problemen, het nemen van strategische beslissingen en werken in een van de meest snel veranderende sectoren.

Logistiek Blog Foto 2 Kopie

“Logistiek is een mannenwereld”

Een van de meest bekende vooroordelen van werken in de logistiek is dat het alleen voor mannen is. Dit beeld wordt versterkt door het feit dat er meer mannen dan vrouwen in de logistiek werken. Dit wil niet zeggen dat de logistiek alleen voor mannen is. Transport Logistiek Nederland, de vooraanstaande ondernemersorganisatie binnen de logistiek, bewijst het tegendeel en geeft aan dat het aantal vrouwen dat voor de logistieke sector kiest aanzienlijk aan het groeien is. Vrouwen zijn al in grote getalen vertegenwoordigd in de omliggende/ondersteunende rollen. Toch is het vrouwelijk aandeel in het uitvoeren, plannen en coördineren van het transport steeds groter aan het worden.

“Logistiek is voor laagopgeleiden”

Bij veel mensen leeft ook het vooroordeel dat voor het werken in de logistieke branche weinig vaardigheden en opleidingen nodig zijn. In werkelijkheid vereist de logistiek een breed scala aan vaardigheden en kennisniveaus. Van magazijnmedewerkers tot hooggekwalificeerde logistieke analisten, in de logistiek is er enorm veel variatie in niveau. Logistiek is onderdeel van het supply chain proces, waar het opleidingsniveau hoog ligt. De logistiek bestaat wel dergelijk voor een deel uit uitvoerend werk waar vaak een lager opleidingsniveau voor nodig is. Dit werk vergt ook nog veel planning en coördinatie vaardigheden.

“Logistiek biedt weinig carrièrekansen”

Sommige mensen denken dat de logistieke branche weinig carrièremogelijkheden biedt. De logistieke sector is hard aan het groeien en biedt daarom enorm veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Met de opkomst van e-commerce en de opkomende rol van logistieke technologieën ontstaan er extra veel kansen voor logistieke professionals. Als je bereid bent om te leren, kan je jezelf enorm goed ontwikkelen binnen deze snelgroeiende branche.

Logistiek Blog Foto 3

Klaar om het tegendeel te bewijzen van al deze vooroordelen?

Klik dan op de onderstaande button en bekijk al onze logistieke vacatures!

Bekijk alle logistieke vacatures