De ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatiegesprek

1 november 2021

Het is gelukt. Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en de afspraak staat. Je wilt tijdens het gesprek natuurlijk niks liever dan een goed beeld krijgen van de functie én een verpletterende indruk maken. Maar, hoe doe je dat? Wij geven jou de stappen voor de ultieme voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek.  

1. Leer het bedrijf kennen

Misschien een open deur, maar wel de belangrijkste stap die je moeten nemen als je goed voorbereid je gesprek in wilt gaan. Klik door de website en ontdek wat het bedrijf allemaal doet en waar het voor staat. Lees nog eens de vacature door waar je op hebt gereageerd, zodat je precies weet wat de functie inhoudt. Wanneer je al weet wie je gesprekspartner is, check dan alvast welke functie diegene heeft binnen het bedrijf en wat hij of zij doet. Dit zorgt er gegarandeerd voor dat jij met zelfvertrouwen het gesprek in gaat én dat je indruk maakt.  

2. Maak een Q&A

Van tevoren weet je natuurlijk nog niet welke vragen je kunt verwachten. Maar werkgevers verwachten vaak wel een onderbouwd antwoord om goed te kunnen inschatten of jij bij het bedrijf past. Een handig trucje om je toch voor te bereiden op wat er komen gaat, is het maken van een Q&A. Bedenk welke vragen jij als bedrijf zou stellen én wat jouw antwoord hierop zou zijn. Wanneer je een van deze vragen krijgt, heb jij snel een antwoord met voorbeelden klaar op het moment suprême 

3. Bedenk wat jij wil vragen

Natuurlijk, het bedrijf moet inschatten of jij ‘the (wo)man for the job’ bent. Maar jij moet ook bepalen of de functie bij jou past. Wees daarom niet bang om kritische vragen te stellen zodat jij een beter beeld krijgt. Vaak komen de vragen tijdens het gesprek opborrelen, maar het is niet gek om tijdens je voorbereiding alvast wat vragen op te schrijven die je wilt stellen. Dit geeft je meer houvast en je komt ook nog geïnteresseerd en zelfverzekerd over. En dat is wat jij wil. 

Shutterstock 1107596567

4. Duik je kledingkast in

De eerste indruk is vaak heel belangrijk. Bedenk daarom van tevoren hoe jij wilt overkomen en welke kleding daarbij past. Je hoeft echt niet in een (mantel)pak te verschijnen als je dit nooit doet. Wat je draagt, moet vooral passen bij jou en bij de functie waarop je solliciteert. Twijfel je? Vraag jouw recruiter om advies. En om te voorkomen dat je de ochtend van je sollicitatiegesprek met je handen in het haar in je kledingkast staat te staren, is het aan te raden om een paar dagen eerder te kijken wat je aan wilt doen. Leg dit de avond voor je gesprek klaar, dat scheelt een hoop stress. 

5. Plan je route

Niks is vervelender dan te laat komen. Of nog erger: totaal doorweekt met de blaadjes nog in je haar aankomen op de plek van bestemming. Om dit soort rampscenario's uit de weg te gaan, plan je op tijd je route. Ga je met de auto? Bekijk hoe je moet rijden en of er wegwerkzaamheden zijn op de dag van je sollicitatiegesprek. Ga je met het openbaar vervoer? Check de route die je moet afleggen en waardeer je ov-kaart op. Neem ruim de tijd voor je reis zodat je altijd wat speling hebt en neem een paraplu mee, zodat de regen je niet kan verrassen. Zo loop je op tijd, droog en ontspannen je sollicitatiegesprek binnen.  

Nog op zoek?

Heb je nog geen sollicitatiegesprek staan maar ben je wel op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij helpen jou hier graag mee. Bekijk via de button de vacatures die wij in de aanbieding hebben.

Bekijk vacatures