Geluk Bestaat Niet

6 september 2018

Na het aanschouwen van de aflevering van Zomergasten waar Louis van Gaal de hoofdrol in speelde, loop ik maandagochtend langzaam ons kantoor binnen. Ik kijk om me heen, zoekend naar een extra bureau. Op welke plek zou hij zitten? Ik durf namelijk te zweren dat Louis van Gaal bij Extra Talent werkt.

“Geluk kun je uitsluiten.” Dat was de strekking van Louis. Ik mag Louis zeggen. Hij gaf aan dat hij met zijn ploegen altijd bezig is met het uitsluiten van geluk. Eigenlijk best vreemd. Vraag een willekeurig persoon op straat of hij/zij geluk wil kopen en diegene koopt het per kilo. Maar Louis sluit het uit. Sterker nog, als ik goed luister hoor ik hem zelfs zeggen dat geluk niet bestaat. Louis pretendeert namelijk dat hard werker ervoor zorgt dat er geen sprake meer is dan geluk. Ik dacht na over deze uitspraak en besefte: Louis werkt bij Extra Talent.

Sluit toeval uit

Het tegenovergestelde van geluk is pech en als ik dat zou proberen te verkopen, raak ik het aan de straatstenen niet kwijt. Best gek, want wanneer er sprake is van geluk, ligt pech altijd op de loer. Wat Louis beweerde is dat een spits die een bal verkeerd raakt en hem prachtig binnenschiet, er geen sprake is van geluk: deze spits wist precies waar hij moest staan en hij stond er. Een verdediger die een bal onfortuinlijk in eigen goal schiet heeft geen pech, maar stond in een eerder stadium op de verkeerde plek.

Profvoetballer of consultant bij Extra Talent, de vergelijking is daar. Wij spreken wekelijks goede kandidaten, interviewen onze klanten over vacatures, kijken naar bedrijfsculturen en verdiepen ons in karakters van kandidaten. Niet omdat we graag geluk hebben, maar we houden niet van pech. Of zoals Louis het zegt: we sluiten het uit. Als wij kandidaten plaatsen bij bedrijven is dat niet omdat het toeval is, maar omdat we hard werken en daardoor op de juiste plek staan. Louis legde dus haarfijn uit hoe een dag bij Extra Talent eruitziet. Pech en geluk uitsluiten door de juiste vacatures te matchen aan de juiste kandidaten en andersom. Een dag bij Extra Talent is niet minder dan op het veld staan bij Feyenoord, PSV en Ajax, in de bolide zitten van Max Verstappen of op de fiets stappen van Tom Dumoulin. Wij hebben namelijk allemaal gemeen dat wij niet wachten op geluk maar zelf kiezen voor succes.

 

 

September 2018 - Hamed Boudazra, Consultant Supply Chain Breda