Het zijn net mensen

28 november 2017

Sinds 1 oktober ben ik na 15 jaar roken, gestopt. En ja, ik ben ontzettend trots op mezelf! De mensen om mij heen zullen weten dat ik deze verslaving wel voor een andere heb ingeruild, namelijk: planten. Was ik altijd degene die geen plant in leven kon houden, ontstaat er nu een heus mini-oerwoud in mijn huis. Ik heb ondertussen zelfs van mijn eerste plant stekjes kunnen afstaan! Ook dat was een heus moment van trots. Sinds een maand of twee staat mijn woonkamer nu dus afgeladen met planten in allerlei soorten en maten. Van een minipalmboom tot een erwtenplant, je kunt er van alles vinden.


En zo gemêleerd als de soorten plantjes zijn, verlangt ook ieder plantje een verzorging op maat van mij. Pontificaal in het midden van mijn woonkamer ligt een notitieboekje opengeslagen met de gebruiksaanwijzing van elk levend organisme in huis. (Nou goed, bijna elk levend organisme dan. Mijn man die overleeft het wel…) Vanuit mijn boekje weet ik precies welke plant welke verzorging nodig heeft en lever zo zorg op maat voor het groene spul. Niet teveel van dit, een beetje meer van dat; ze wensen allemaal een andere behandeling. En als ik het niet goed doe, laten ze het snel genoeg merken. Het zijn ook net mensen...


Omdat iedereen zo zijn eigen gebruiksaanwijzing heeft, heb ik ook voor opdrachtgevers en kandidaten zogenaamde aparte boekjes. Wel in mijn hoofd natuurlijk, opschrijven is hiervoor gelukkig (nog) niet nodig. Door goed te communiceren en gerichte vragen te stellen kom je erachter dat iedereen zo zijn of haar eigen gebruiksaanwijzing heeft, gebaseerd op smaak, behoefte en ervaring. Hoe mooi is het om hier een goede aansluiting in te maken.


‘Plantenvoeding hoeft niet, mag wel!’


Plantenvoeding leek mij iets onnozels. ‘Dat krijgen planten buiten toch ook niet?’ Kort door de bocht, ik weet het. Buiten leven de planten in hun natuurlijke habitat, wat normaal gesproken flink afwijkt van de leefomgeving in mijn woonkamer. (De laatste regenbui die ik binnen heb gehad was in mijn appartement in de Markthal, maar naast de waterleidingen, overleefden ook de plantjes het daar niet.) Om te overleven is plantenvoeding dus geen must voor mijn mini-jungle. Maar oh wat worden de plantjes er blij van! Het geeft ze net dat beetje extra om de winter goed mee door te komen.


Nu is het niet bepaald winter in de huidige kandidatenmarkt, maar reken maar dat sommige kandidaten zich in de kou voelen staan. Van alle kanten wordt er aan ze getrokken en worden ze in richtingen geduwd die ze zelf niet ambiëren. Aan ons de schone taak om ook hen dat beetje extra persoonlijke aandacht te geven en oprecht te luisteren naar wat zij nodig hebben. Voor opdrachtgevers is dit uiteraard net zo. Wel merk je in een markt als deze dat zij op dit moment al sneller genoegen nemen met kandidaten met ‘alleen wat water’. Hoe gaaf is het dan dat wij ze kunnen ondersteunen met een dienstverlenende insteek. Wij kunnen ze helpen aan de kandidaten met dat beetje extra waar ze niet eens op rekenden.

 


November 2017 - Deze blog is geschreven door Andelina de Gelder | Consultant Logistiek in Rotterdam. Klik hier om in contact te komen met Andelina via LinkedIn!