Hoe belangrijk is slaap om goed te functioneren?

13 januari 2023

Je hoort het overal, een goede nachtrust is écht enorm belangrijk. Maar door ons drukke leven kunnen we onze waardevolle nachtrust nog weleens op een lager pitje zetten. Hoe heeft dat nachtje doorhalen effect op ons tijdens het werken en hoe kun je jouw nachtrust verbeteren 

Effecten van weinig slapen 

Je bent moe, dat is natuurlijk het eerste wat je merkt. Maar er hangen nog een hoop andere consequenties aan. Eén nacht slecht slapen is natuurlijk niet desastreus, zolang je de volgende nacht maar gewoon goed slaapt. Wanneer dit structureel voorkomt (als je bijvoorbeeld net een ouder bent geworden), kan dit wel degelijk effect op je hebben.

Gewichtstoename

Slaap je langdurig slecht? Dan kan dit gevolgen hebben voor je gewicht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een verband is tussen slecht slapen en gewichtstoename. Slechte nachtrust heeft invloed op je hormonen en omdat je minder energie hebt wanneer je slecht slaapt, beweeg je over het algemeen ook minder.

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten

In verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat een slechte slaaproutine voor een groter risico op beroertes en hart- en vaatziekten zorgt. Langdurig slecht slapen kan dus ook medische risico’s met zich meebrengen.

Lagere concentratie en productiviteit

Je hebt gisteren toch nog die laatste twee afleveringen van je favoriete Netflix-serie zitten kijken en bent iets te laat naar bed gegaan. Iedereen heeft weleens in dezelfde schoenen gestaan. Slaap is belangrijk voor verschillende delen van je hersenen die invloed hebben op punten zoals concentratie, productiviteit, geheugen en het probleemoplossend vermogen. Wanneer je vaker slecht slaapt, kan dit zelfs een vergelijkbare negatieve invloed hebben op je hersenen zoals onder invloed zijn van alcohol.

Vrouw Moe Op Werk Blog

Vier tips om je nachtrust te verbeteren

 

1. Drink 's avonds geen koffie of andere dranken waar cafeïne in zit.

Cafeïne zorgt, zoals iedereen weet, voor meer energie en het gaat het gevoel van vermoeidheid tegen. Het is dus ergens wel logisch dat je voor het slapen geen dranken moet drinken waar cafeïne in zit.

 

2. Vermijd je telefoon, tv en laptop een paar uur voordat je gaat slapen.

Veel mensen zitten voordat ze gaan slapen op hun telefoon. Filmpjes kijken, op social media scrollen of de laatste mailtjes eruit sturen, zijn vaak de boosdoeners. Als je naar beeldschermen kijkt, maakt je lichaam geen melatonine aan. Melatonine zorgt ervoor dat je moe wordt en in slaap valt.

 

3. Probeer een uur voordat je gaat slapen wat ontspannende activiteiten te doen.

Nu je in bed niet meer op je telefoon zit, heb je wel een paar uur extra vrij. Als je jouw nachtrust Wilt verbeteren, kan je deze tijd goed gebruiken om tot rust te komen. Denk aan een fijn boek lezen, een kop warme melk drinken of mediteren.

 

4. Probeer met een leeg hoofd naar bed te gaan.

Als je veel problemen hebt met slapen, is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Te veel piekeren is dan ook één van de grootste oorzaken van slecht slapen. Hoe kan je dit voorkomen? Probeer voor jezelf een ‘piekermoment’ in te plannen, op bijvoorbeeld donderdagmiddag om 14:30. Dan draait jouw hoofd hopelijk minder overuren op het moment dat het bedtijd is.

Al slaperig geworden?

Hopelijk wordt jouw nachtrust met deze tips een stuk beter. En als je dan gaat dromen over een nieuwe functie, hebben wij die voor je! Bekijk onze droombanen bij Extra Talent door op de button te klikken. Slaap zacht!

Bekijk onze droombanen