Jouw LinkedInprofiel sollicitatie-klaar maken in 10 stappen

22 september 2023

Tegenwoordig is het naast het hebben van een mooi cv, een sterke babbel en een goede dosis motivatie, ook van belang dat je online aanwezigheid op orde is. Met name je LinkedInprofiel. LinkedIn is dé plek voor de online zakenwereld. Ga je solliciteren? Maak dan snel jouw LinkedInprofiel sollicitatie-klaar in 10 stappen.

Stap 1: Pak die telefoon erbij en zorg voor een goede foto!

Een goede foto is echt het startpunt van een goed LinkedInprofiel. Gebruik een foto waar je duidelijk op te zien bent, dus niet een foto waar je op je waterski's staat. Heb je geen professionele foto? Geen probleem! De camera die in de meeste telefoons zit, is al enorm goed. Nog een tip: zorg ervoor dat je in de camera kijkt wanneer je een foto maakt.

Linkedin Blog Foto 1

Stap 2: Plaats een passende omslagfoto.

De omslagfoto is de foto die achter jouw profielfoto te zien is. Ook hier is het van belang dat je geen foto of afbeelding plaatst die je mooi vindt, hoe verleidelijk het ook is! Probeer een leuke foto te vinden die te maken heeft met jouw werkveld. Werk je in de logistiek? Plaats dan bijvoorbeeld een foto van een vrachtwagen. Werk je in de juridische branche? Dan plaats je natuurlijk iets anders. 

Linkedin Blog Foto 2

Stap 3: Schrijf een pakkende kopregel.

Je kopregel is direct onder je naam te vinden, niet alleen op je persoonlijke LinkedInprofiel, maar ook wanneer je mensen een connectieverzoek verstuurt, op de netwerkpagina en als je op een LinkedInbericht reageert. Een best wel belangrijke regel dus.

Een voorbeeld van een standaard kopregel is "Transportplanner bij Bedrijf X". Een goede kopregel vertelt in één oogopslag wat jij doet, kan en naar op zoek bent. Een voorbeeld hiervan is "Transportplanner bij Bedrijf X | Altijd op zoek naar innovatieve manieren om de planning glad te strijken ".

Linkedin Blog Foto 3

Stap 4: Maak een korte maar krachtige samenvatting.

Wie ben je, waar ben je goed in en wat zijn je interesses? In de samenvatting vertel je jouw verhaal. Dat hoeft gelukkig geen boekwerk te zijn; 5 tot 7 zinnen is meer dan genoeg! Schrijf bijvoorbeeld over wat je uniek maakt, je kennis, ervaringen en vaardigheden. Je kunt ook vertellen over wat je ambities zijn en waar je naar op zoek bent in een baan. Een extra tip is om hier je e-mailadres nogmaals te vermelden, zodat potentiële werkgevers gemakkelijk contact opnemen.

Tip: Je kan een samenvatting toevoegen door op de 'profielonderdeel toevoegen' knop te drukken, deze is te vinden onder de kopregel.

Linkedin Blog Foto 4

Stap 5: Vul je werkervaring, opleidingen en cursussen in.

Wat heb je hiervóór allemaal gedaan? Als je weleens hebt gesolliciteerd, dan weet je hoogstwaarschijnlijk hoe belangrijk je werkervaring is. Vul daarom al je werkervaring in, maar dan ook echt alles! Zelfs je jeugdbijbaantje als vakkenvuller bij de lokale supermarkt. Al deze ervaringen kunnen werkgevers laten zien dat je de juiste kwaliteiten hebt voor een functie. En dat je een harde werker en communicatief sterk bent.

Tip: Ook deze informatie kan je invullen door op 'profielonderdeel toevoegen' te drukken. 

Linkedin Blog Foto 5

Stap 6: Check of je persoonlijke informatie klopt.

Je LinkedInprofiel is als het ware de onlineversie van je cv. Het is dus belangrijk dat alle persoonlijke informatie klopt. Het juist invullen van bijvoorbeeld je locatie kan helpen bij het vinden van passende functies bij jou in de buurt. Daarnaast is het fijn voor een bedrijf om contact met je te kunnen opnemen, dus zorg ervoor dat je jouw contactgegevens goed invult!

Tip: Klik op de 'profielonderdeel toevoegen' knop op je accountpagina en loop alle onderdelen af om je account volledig in te vullen.

Linkedin Blog Foto 9

Stap 7: Laat je vaardigheden zien!

Naast je werkervaring, opleidingen en cursussen zijn je vaardigheden één van de eerste punten waar potentiële werkgevers naar kijken. Het is dus handig om er zoveel mogelijk in te vullen. LinkedIn helpt je met het vinden van vaardigheden door een selectie voor te stellen.

Heb je een paar passende vaardigheden gevonden? Vergeet niet aan te geven bij welke organisaties je deze vaardigheden hebt gebruikt. Dit kan direct wanneer je een vaardigheid hebt toegevoegd, of later door op het potloodje te klikken.

Linkedin Blog Foto 10

Stap 8: Voeg organisaties toe.

Steek jij wekelijks je armen uit de mouwen bij jouw lokale voetbalclub of ben je voorzitter bij de buurtvereniging? De organisaties of verenigingen waar je dit voor doet kan je toevoegen onder het kopje 'Organisaties'. Hier kan je laten zien wat je buiten je werk om allemaal in je mars hebt. Vergeet niet in te vullen wat je precies doet en wat je er nu zo leuk aan vindt!

Linkedin Blog Foto 6

Stap 9: Zorg voor een nette URL.

De laatste puntjes op de i! Om je LinkedInprofiel er net wat professioneler uit te laten zien, kun je jouw URL aanpassen. Normaal ziet een LinkedInprofiel URL er als volgt uit: “https://www.linkedin.com/in/voornaam-achternaam-3456b789b/”. Je kunt jouw LinkedIn-URL aanpassen door naar je profiel te gaan en rechtsboven bij 'Openbaar profiel en URL' op het potloodje te klikken. Een voorbeeld van een duidelijke URL is: “https://www.linkedin.com/in/voornaam-achternaam/”.

Linkedin Blog Foto 7

Stap 10: Stel jezelf ‘Open to work’.

Als kers op de taart van jouw LinkedInprofiel kun je nog een ‘Open to work’ badge aan je profielfoto toevoegen. Dit laat potentiële werkgevers en de rest van jouw netwerk zien dat jij klaar bent voor een nieuwe uitdaging. Je kunt een ‘Open to work’ badge toevoegen door op je profielfoto te klikken en vervolgens op het kopje ‘lijsten’ te klikken.

Heb je liever niet dat jouw huidige werkgever ziet dat je op zoek bent naar een nieuwe functie? Druk dan op de 'Beschikbaar' knop op je profielpagina en vul in waar je in geïnteresseerd bent. Onderaan het invulscherm kan je kiezen voor 'Alleen recruiters'. Als je dit aanzet doet LinkedIn zijn best om dit niet aan recruiters van je huidige bedrijf te laten zien.

Linkedin Blog Foto 8

Laat die nieuwe baan maar komen!

Dat ziet er goed uit! Wil je direct jouw opgeknapte LinkedIn-profiel op de proef stellen? Bekijk dan meteen onze vacatures door op de onderstaande knop te klikken!

Solliciteer nu