Kandidatenmarkt? “Ik begrijp er niks van”

10 oktober 2017

De laatste maanden is er iets raars aan de hand. Ik weet alleen nog niet of het een tijdelijke verandering is of dat het iets blijvends is. Wat ik wel weet is dat veel mensen in mijn omgeving er over klagen, terwijl het eigenlijk iets positiefs is. Of in ieder geval zou moeten zijn. Ik heb het hier over de overgang van een kandidatenoverschot naar een kandidatenmarkt. Twee woorden die het overigens goed doen bij Wordfeud. Scrabble voor de oudere lezers onder ons.


Deze oudere lezers herinneren zich de kandidatenmarkt maar al te goed. Man, wat een tijd was dit. Zelf ken ik deze markt alleen maar van de verhalen “toen een Transportplanner zonder specialisme binnen een week een baan vond”. Zelf had ik hier zo mijn bedenkingen bij.


“Toen een Transportplanner zonder specialisme binnen een week een baan vond”


Ik begon mijn carrière binnen de arbeidsbemiddeling namelijk in 2011 bij Extra Talent. Toen zaten we blijkbaar ook in een kandidatenmarkt. Of we zaten er dicht tegen aan. Of kwamen we er net vandaan? Echt duidelijk was het niet voor mij en deze twijfel was niet ongegrond. Nog voordat ik goed en wel mijn eerste succesvolle bemiddeling had, klapte de markt in elkaar. Ik sprak de beste mensen in hun vakgebied, maar kon ze niet aan een baan helpen. Starters op de arbeidsmarkt wel, die bleven geliefd. Zoals vele klanten van mij aangaven: “Ik weet ook wel dat zij geen ervaring hebben, maar ik heb die ervaring net moeten ontslaan. Ik zoek nu juist goedkope krachten die veel werk kunnen verzetten”.


Dit betekende dat de beste specialisten in mijn netwerk thuis zaten, zonder baan. Ze reageerden zelfs op de meest kritisch geschreven vacatures. Zij waren echter niet de enige. Van badmeesters, burgerflippers bij fastfoodketens tot verpleegkundige: zij wilden allemaal een carrièreswitch maken naar de logistiek. Probeer deze mensen maar eens uit te leggen dat het plannen van het aantal mensen in een zwembaan toch echt iets anders is dan het plannen van exceptioneel transport richting Zuid-Europa. Ook al kan het heel druk zijn tijdens het vrij zwemmen, dat hoor je mij niet betwisten.


"Ik kon een kleine lach niet onderdrukken"


Maar zoals gezegd: de tijden zijn veranderd. En als ik iedereen mag geloven zitten wij er middenin. Er is geen ontkomen meer aan. Sterker nog, er is geen passende kandidaat meer te vinden voor de openstaande vacatures. “Ze reageren niet op mijn vacature die SEO optimaal geschreven is”, zei een van mijn collega’s deze week. Een andere zuchtte bij de gedachte niet meer onder LinkedIn uit te kunnen komen. Ik kon een kleine lach niet onderdrukken. Ik dacht terug aan al die lieve mensen die ik heb moeten afwijzen, ondanks hun specialisme. En in 2011 was SEO schrijven nog iets voor de toekomst. Waarom zouden we ons best doen op het schrijven van vacatures? De mensen reageren toch wel.


"Ik had laatst zelf een burgerflipper op gesprek"


Toch kan ik alleen maar concluderen dat het een goed teken is dat we te maken hebben met een kandidatenmark. De economie is aan het groeien, de werkeloosheid daalt en ik had laatst zelf een burgerflipper op gesprek. Ik zie namelijk potentie in hem. Wellicht neem ik hem wel aan als collega. Hij weet mensen aan zich te binden, hij is goed met LinkedIN en hij heeft daarnaast commerciële ervaring opgedaan tijdens zijn stage.


Toch is er één nadeel: “kandidatenmarkt” levert als woord maar liefst 11 punten minder op dan “Kandidatenoverschot” bij Scrabble.

 


Juni 2017 – Vincent Hollander.