Onderscheid jezelf en zet je competenties op je cv

18 december 2020

Natuurlijk wil je een cv maken waarmee je jezelf onderscheidt van andere kandidaten. Hoe je dat doet? Door te laten zien over welke persoonlijke eigenschappen of kwaliteiten je beschikt. Competenties op een cv vertellen namelijk precies waar jouw kernkwaliteiten liggen en wat voor soort werknemer je bent. Op deze manier krijgen potentiële werkgevers een beter beeld van wie je bent en wat je kunt. 

 

Competenties kort uitgelegd 

Als je kijkt naar de betekenis van het woord ‘competentie’ dan betekent dit ‘vaardig zijn in iets’. Competentie is afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord ‘competent’. Ben je competent, dan ben je bevoegd of bekwaam. Competenties zijn, in tegenstelling tot talent, aan te leren of te ontwikkelen. Talent is aangeboren. Wel kun je je talent gebruiken om je competentie verder te ontwikkelen. 

Is een van jouw competenties ‘goed kunnen organiseren’ dan kan dit deels een persoonlijke eigenschap zijn die je van nature hebt en door de jaren heen verder hebt ontwikkeld aan de hand van motivatie, vaardigheden, kennis en ambitie. Het is een zichtbare kwaliteit die belangrijk is om effectief te kunnen functioneren. 

 

Zijn competenties en vaardigheden hetzelfde? 

Je zou denken dat competenties en vaardigheden hetzelfde zijn, toch is er verschil. Vaardigheden zijn bepaalde dingen die je goed kunt. Zoals een taal vloeiend kunnen spreken of goed kunnen werken met een bepaald computerprogramma. Om een competentie te ontwikkelen, heb je vaak meerdere vaardigheden nodig. Voor je organisatorische kwaliteit heb je bijvoorbeeld sociale vaardigheden nodig en moet je goed zijn in het aansturen van mensen. Je ziet dat een competentie veel ruimer is dan een vaardigheid. 

 

Weten over welke competenties jij beschikt 

Om erachter te komen wat jouw competenties zijn, moet je kritisch naar jezelf en je gedrag kijken. Deze vragen helpen je op weg: 

  • Wat zijn mijn goede eigenschappen? 
  • Wat zijn mijn kwaliteiten? 
  • Wat zorgt ervoor dat ik mijn werk goed doe? 
  • Welke competenties zou ik willen hebben? 

Vraag ook aan een collega of iemand die jou goed kent of zij kunnen vertellen wat jouw goede eigenschappen en kwaliteiten zijn. Analyseer je eigen antwoorden en de antwoorden van anderen om uit te zoeken wat jouw competenties zijn. Ook is het handig om op internet te zoeken naar competentiegidsen waarin staat beschreven welk gedrag bij welke competentie past. 

 

Zo zet je competenties op je cv 

Heb je een lijst van competenties kunnen maken? Houd als richtlijn aan dat drie tot vijf competenties voldoende zijn voor op je cv. Begin met competenties die relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert en kijk ook naar wat er in de vacaturetekst geschreven staat. Op je curriculum vitae vermeld je deze meestal onder het kopje ‘Eigenschappen’ of ‘Competenties’. Daarbij kun je ook in je persoonlijk profiel één of twee competenties benoemen als opvallende binnenkomer. 

Een uitstekende manier om jezelf te onderscheiden is door competenties op je cv te plaatsen. Maak een goede selectie van je competenties en let erop dat deze passen bij de functie waarop je wilt solliciteren.