Op wie zou jij je geld zetten?

We naderen langzaam het einde van een succesvolle sportzomer. Tom Dumoulin won de Giro d’Italia, de Nederlandse vrouwen veroverde in eigen land de titel op het EK en ook Dafne Schippers stond deze zomer weer op het erepodium tijdens het WK in Londen. En zo zijn er nog wel een aantal successen op te noemen.


Ik wil ook de nadruk leggen op de minder succesvolle kant van de sportzomer. Zo zit het Max Verstappen dit jaar nog niet mee met zijn bolide in de Formule 1. Kiki Bertens werd in de eerste ronde uitgeschakeld op het heilige gras van Wimbledon en onze wereldkampioen darten Michael van Gerwen weet ook weer wat verliezen is.


"... de Giro winnen, dat is andere koek."


Had je het vooraf aan mij gevraagd, dan had ik mijn geld gezet op Dafne Schippers, Max Verstappen en Michael van Gerwen. De voetbalvrouwen zouden volgens mij bezwijken onder de druk. Tom Dumoulin kan lekker fietsen, maar de Giro winnen, dat is andere koek. Blij dat ik er geen geld op gezet heb.


Zes jaar werken in de arbeidsbemiddeling heeft mij geleerd om ook geen geld te zetten op succesvolle bemiddelingen. Hoe vaak ik door de jaren heen verrast ben, is niet meer op één hand te tellen. Hierbij een voorbeeld van een van mijn laatste succesvolle plaatsingen als Consultant.


" ... soms moet je af gaan op je gevoel!"


Van één van mijn trouwe opdrachtgevers kreeg ik een leuke vacature door en stelde dan ook in no-time drie kandidaten voor. Twee kandidaten voldeden aan alle eisen van de opdrachtgever. Ze hadden de juiste papieren, ervaring was zelfs opgedaan bij een directe concurrent van de opdrachtgever en het salaris lag exact in de lijn der verwachting. Kandidaat 3 was een outsider. Iets te duur volgens de functie-eisen, ervaring net iets anders dan gewenst en de juiste papieren ontbraken. Toch stuurde ik deze kandidaat ook door, want ze was zo’n leuke vlotte meid. Je raadt vast al welke kant ik op wil gaan. Kandidaat 1 en 2 werden afgewezen op het ontbreken van “de klik”. En kandidaat 3 werkt er met veel plezier.


Zo blijkt het maar weer dat je zowel binnen de sport als ook in de arbeidsbemiddeling niet altijd van de zekerheden uit moet gaan. Soms is een match op papier geen 100% match in de praktijk. En soms moet je af gaan op je gevoel!


Augustus 2017 – Vincent Hollander.