Thuiswerken: 5 tips om je werk en prive gescheiden te houden

28 augustus 2020

Werken met je laptop op bed, een meeting met je kinderen op schoot en tussendoor de deur nog opendoen voor de pakketbezorger. Thuiswerken, het blijft voorlopig nog de norm, tenzij het echt niet anders kan. Maar tijdens het thuiswerken lopen werk en privé al snel door elkaar. Wij geven tips hoe je werk en privé gescheiden houdt.

#1 Richt je eigen werkplek in

Aan de keukentafel zitten is heel gezellig met je gezin of huisgenoten om je heen, maar niet heel goed voor je productiviteit. Zorg daarom dat je je eigen werkplek hebt, zonder afleidingen. Richt een kamer of een deel daarvan in als kantoor, met een bureau, comfortabele stoel en goede internetverbinding. Heb je je eigen werkplek gecreëerd? Sluit de deur achter je en zet de meldingen van je privételefoon uit. Concentratie gegarandeerd!

#2 Houd een duidelijk ritme aan

Werk je op kantoor op vaste tijden en neem je pauze op een bepaald tijdstip? Houd die dan ook thuis aan. Een duidelijk ritme zorgt ervoor dat je niet tot ’s avonds laat nog achter je laptop zit, doordat je kantoor nu eenmaal naast je slaapkamer is. Communiceer deze werktijden ook met je collega’s en je huisgenoten. Zo weet iedereen wanneer jij bereikbaar bent voor werk, óf thuis.

#3 Zorg voor oppas

Wanneer je kinderen hebt en ze zitten op school, heb je vaak het rijk voor jou alleen (of samen met je thuiswerkende partner). Het kan voorkomen dat je kind ziek thuisblijft. Natuurlijk wil je goed voor hem of haar zorgen, maar een oppas is het overwegen waard. Wanneer een belangrijke deadline nadert of je hebt meetings die je echt niet kunt missen, hoef je je geen zorgen te maken op het moment dat er een oppas thuis is. Is een oppas niet mogelijk? Zorg ervoor dat je kind een planning heeft voor die dag. Op deze manier kan jij toch dat belangrijke telefoontje plegen op het moment dat je zoon of dochter huiswerk maakt, een potje Mario Kart speelt of de hond buiten even uitlaat.

Thuiswerken 2

#4 Geen huishoudelijke klusjes

Hoe verleidelijk het ook is om je was even snel op te hangen, de kattenbak te verschonen of de vaatwasser uit te ruimen, het is beter die klusjes niet tijdens je werk te doen. Multitasken lijkt handig, maar zorgt er eerder voor dat je uit je concentratie wordt gehaald en minder gedaan krijgt. Bewaar je huishoudelijke klusjes voor de uren voordat je gaat werken, of nadat je klaar bent.

#5 Sluit je werkdag af

Heb je je werkdag tot een goed einde gebracht zonder te veel afleidingen van thuis? Gefeliciteerd! Nadat je je laptop dicht hebt geklapt kan je hoofd nog vol zitten. Zorg voor een goede afsluiting van je dag door je hoofd te legen. Ga bijvoorbeeld een klein rondje wandelen in de buitenlucht of blaas wat stoom af in de sportschool.

Op zoek naar meer flexibiliteit?

Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om werk en privé gescheiden te houden. Fijn voor je concentratie en daarmee je productiviteit. Maar ook: je hebt minder het gevoel dat je leeft in je kantoor en werkt in je eigen huis. Ben je op zoek naar een werkgever die de flexibiliteit biedt om op een fijne manier thuis te kunnen werken? Onze consultants gaan graag met jou in gesprek om de perfecte baan te vinden, ook op afstand. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie!

Bekijk onze vacatures