Verschil tussen supply chain en logistiek

30 juli 2021

De termen ‘supply chain’ en ‘logistiek’ worden vaak met elkaar verward. De termen zijn weliswaar met elkaar verbonden, maar het zijn geen synoniemen. Met behulp van de visie en ervaring van Extra Talent, leggen wij jou het verschil uit tussen supply chain en logistiek. 

Supply chain

Supply chain is het geheel van goederen en activiteiten dat wordt vervoerd tussen leverancier en klant. Het proces loopt vanaf het inkopen van grondstoffen tot aan het afleveren van het eindproduct bij de klant.

Bijvoorbeeld: Pim koopt een maaltijdsalade in een supermarkt. Het supply chain proces voor de sla loopt dan als volgt:

  1. De sla wordt bij een boer besteld; 
  2. De sla wordt vervolgens naar een fabriek vervoerd; 
  3. Hier wordt de sla verwerkt tot een maaltijdsalade (gewassen, gesneden, overige ingrediënten worden toegevoegd en verpakt);
  4. De productieorganisatie levert eerst aan het warehouse van de supermarkt;
  5. De maaltijdsalade wordt vanuit het warehouse naar een supermarkt vervoerd;
  6. Pim koopt de maaltijdsalade in de supermarkt.

Het supply chain proces is eigenlijk nog veel complexer. In dit voorbeeld is het proces voor de overige ingrediënten van de salade en het proces voor het vervaardigen van de verpakking bijvoorbeeld niet meegenomen. 

Bij supply chain management ligt de focus op toekomstige situaties. Het maken van planningen, het inschatten van de benodigde werkzaamheden en het inkopen van grondstoffen. 

Logistiek

Met logistiek wordt doorgaans de goederenstroom van een bedrijf naar een klant bedoeld. Denk hierbij aan het vervoeren van een product vanuit de fabriek naar de klant, maar ook aan het opslaan van voorraden in een warehouse.

Logistiek is dus een onderdeel van supply chain.

Bij logistiek ligt de focus voornamelijk op actuele situaties, zoals het vervoeren van producten en het bijhouden van voorraden en lopende orders.

Kortom

Supply chain is het proces van het vervaardigen van een product (van grondstof tot eindproduct) en het logistieke proces van de leverancier naar de klant. Logistiek is dus een onderdeel van het supply chain proces.

Sc Blog Logistiek Afbeelding

Blogserie

Supply Chain Works

Supply Chain Works is een blogserie die diverse aspecten van de dynamische supply chain branche in het licht zet. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen Supply Chain en Logistiek? En het verschil tussen een Demand Planner en een Productieplanner? Wij kennen het verschil. En u straks ook. 

Supply Chain Planner

De blogserie Supply Chain Works zet diverse supply chain functies in de spotli…

Supply Chain Manager

In dit blogartikel behandelen we de functie Supply Chain Manager. Onderwerpen…