Vind jij een collega irritant? Dit is waarom.

10 februari 2023

Jij en je collega kijken elkaar aan alsof je water ziet branden. Hoe kan het toch dat je soms niets begrijpt van wat er in het hoofd omgaat van jouw collega's? Dit kan leiden tot botsingen of frustraties als je moet samenwerken. Maar het is eigenlijk heel normaal dat je dit ervaart. Wij leggen je uit waarom én hoe je omgaat met collega's die een andere taal lijken te spreken dan jij. 

Ieder mens is anders. Met een uniek uiterlijk én een eigen karakter. De verschillen tussen bestaande karakters worden vaak uitgelegd met de DISC-methode. Vier kleuren, die beschrijven hoe de persoonlijkheidsstijlen in elkaar zitten. Als je begrijpt wat de grootste verschillen zijn en hoe je hierop in kunt spelen, wordt de samenwerking met jouw collega's ineens een stuk makkelijker.

Vurig rood

‘Rode’ mensen zijn vastberaden om hun doel te behalen en doen dit ook met veel wilskracht. Ze kunnen direct zijn én veeleisend. Alles om te bereiken wat zij voor ogen hebben. Deze vurige mensen zijn dus prestatiegericht, maar dit kan voor anderen ook overkomen als dominant, drammerig of agressief. 

Zo communiceer je met rood:

 • Focus op de WAT-vraag;
 • Communiceer zo kort mogelijk wat je van hem of haar nodig hebt;
 • Focus op het resultaat.

Laat die langdradige mails met veel tekst en uitleg dus maar achterwege.

Stralend geel

‘Gele’ mensen zijn vaak het zonnetje van het team. Ze hebben veel creatieve ideeën en komen zó charmant en inspirerend over dat ze iedereen hierin meenemen. Jouw gele collega is vaak enthousiast, optimistisch en ziet graag de positieve kant van elke zaak in. Het is dus nooit saai! Maar, let op: als deze collega doorslaat, kan hij of zij ook chaotisch en overhaast zijn. Een beetje van de hak op de tak dus. 

Zo communiceer je met geel:

 • Focus op de WIE-vraag:
 • Toon interesse;
 • Wees zo enthousiast mogelijk.

Wanneer je enkel en alleen focust op de taken die gedaan moeten worden, maak je je bij deze collega niet populair.

Helder blauw

Jouw ‘blauwe’ collega is iemand die bedachtzaam en analytisch is, en nauwkeurig te werk gaat. Hij of zij is kritisch en bekijkt alles zo objectief mogelijk. Als het gaat om details, kan je deze collega blind vertrouwen. Klinkt goed, maar blauw staat er ook om bekend om wat ‘koud’ over te komen. Hij of zij ziet vaker beren op de weg dan misschien nodig is. En als de structuur de overhand neemt, is de lijn naar besluiteloosheid dun.

Zo communiceer je met blauw:

 • Focus op de WAAROM-vraag;
 • Vergeet de feiten niet;
 • Bevestig de gemaakte afspraken.

Wat je beter kunt vermijden, is deze collega ter plekke onder tijdsdruk zetten of te vaag zijn.

Zacht groen

‘Groene’ mensen zijn typische mensenmensen. Ze zijn zorgzaam, geduldig, bieden een luisterend oor en zijn erop gericht dat de verhoudingen binnen het team goed zijn. Een groene collega komt ontspannen over, misschien wel omdat hij of zij conflicten liever vermijdt. Aan de andere kant kunnen mensen met een groen karakter ook wat passief en afwachtend worden. Én koppig, dat zijn ze ook.

Zo communiceer je met groen:

 • Focus op de HOE-vraag;
 • Stel hem of haar op het gemak;
 • Vraag door.

Met te veel snelheid en gedram, kom je bij deze collega helaas niet ver.

Alle kleuren zitten in jou

Dominant rood, enthousiast geel, analytisch blauw of stabiel groen. Je zal tijdens het lezen vast wel een aantal collega's in een ‘kleurenhokje’ kunnen plaatsen. Maar let op: nooit is iemand te beschrijven met één kleur. Iedereen heeft alle kleuren in zich en kan deze ook inzetten. Zo zijn jouw gedrag en communicatie misschien wel anders op je werk dan bij je vrienden. Een voorkeurkleur heb jij waarschijnlijk wel. Hier val je het eerst op terug en hier voel jij je het lekkerst in. Interessant toch? De kleuren helpen jezelf en anderen beter te begrijpen. En vanaf nu weet je precies hoe je het beste kunt communiceren met jouw collega's.

Heb je het gevoel...

dat je niet past in de organisatie waar jij werkt?

Misschien kan je wel wat meer van jouw ‘kleursoortgenoten’ om je heen gebruiken voor een betere balans. Of juist wat minder. Onze Consultants gaan graag het gesprek aan met jou, om te ontdekken welke baan en werkgever perfect bij jou passen. Bekijk alle openstaande vacatures via de button!

Bekijk alle vacatures