Waarom Boomers tot Generatie Z juíst moeten samenwerken

11 maart 2022

Je kent ze wel. De oudere collega die eigenlijk nooit heeft begrepen hoe je je scherm kan delen in een meeting. Of juist het jonkie dat al z'n ideeën en inspiratie van TikTok plukt. En of je nu bij de Babyboomers, Millennials of Generatie Z hoort, elke groep heeft weer z'n eigen kwaliteiten op de werkvloer. Waarom moet je de krachten bundelen en hoe maak je van een generatiekloof je kracht? Lees snel verder.

Sta open om te leren van elkaar


Elke generatie heeft zijn eigen visie op werk. De ene groep heeft veel ervaring opgebouwd, de andere groep doet ervaring op in een technologisch tijdperk vol veranderingen. Hierdoor blinkt elke groep op een ander vlak uit. Echt waar, ook de Babyboomers. Want ondanks alle technologische ontwikkelingen op de werkvloer, kan de jongere garde ook van de ‘oudjes’ leren. Zolang alle generaties openstaan om van elkaar te leren, begrijp je elkaar beter en word je als team en bedrijf alleen maar sterker.

Generaties Blog (1)

Diversiteit versterkt het team

Om te kunnen leren van verschillende generaties, is diversiteit in je team het belangrijkste ingrediënt. Dit begint al bij het werven van nieuwe collega's. Is iemand al wat ouder? Kijk dan goed naar wat deze persoon aan kennis en ervaring kan meebrengen en wijs iemand niet direct af door de leeftijd. Is een sollicitant jong en onervaren? Leer dan de motivatie en instelling van deze kandidaat goed kennen. Werkervaring zegt niet altijd alles over wat iemand kan toevoegen aan het team. Een divers team leert elke dag en versterkt elkaar. Dat willen we toch?

Maak verschillen bespreekbaar

Verschillen tussen generaties hoeven geen probleem te zijn. Oké, als de oudgediende uit het team de uitnodiging voor een borrel wil faxen, mag je een streep trekken. Zie verschillende ideeën eerder als een uitgelezen kans om het gesprek aan te gaan. Zo kom je erachter waar de overeenkomsten en verschillen liggen binnen het team en is het makkelijker om een oplossing ergens in het midden te vinden. Dus: praat! Je zal zien dat het verhelderend werkt en jullie als team dichter bij elkaar brengt.

“Het idee bestaat dat de jonge generatie ten opzichte van de oudere generatie sneller opgeeft. Uiteindelijk zijn het allemaal vooroordelen. Het werkt beter om elkaar te ondersteunen. Wederzijds begrip komt de samenwerking ten goede.”

- Christa Zalbin, Senior Supply Chain Consultant

Hulp nodig?

Van een generatiekloof in je team hoef je dus helemaal geen klamme handen te krijgen. Zie het juist als jullie kracht om te kunnen leren van elkaar! Ben je nog op zoek naar een versterking voor je team? Jong of oud, de Consultants van Extra Talent helpen jou graag in je zoektocht. Klik op de button voor alle talenten of neem contact met ons op.

Zoek naar nieuwe collega's!