Waarom je deze drie soft skills nu nodig hebt

11 mei 2022

Diploma’s zijn nutteloos, althans als het gaat om de garantie op werk. Steeds vaker zullen bedrijven een poging doen om hun werknemers te beoordelen op hun soft skills. Dit is van levensbelang, omdat 50% van de bedrijven wereldwijd verwacht dat automatisering zal leiden tot minder (fulltime) werkend personeel. Bedrijven willen daarom de volle potentie halen uit de ‘zachte vaardigheden’ van hun werknemers. In deze blog kom je te weten wat soft skills zijn, en welke 3 soft skills je het meest nodig gaat hebben op de werkvloer.

Soft Skills Gif

Wat zijn soft skills precies?

Om uit te leggen wat soft skills precies zijn, is het handig om te kijken naar soft skills in relatie tot hard skills. Hard skills zijn vaste vaardigheden die een werknemer moet hebben om een bepaalde taak uit te voeren. Zo moet een chef kunnen koken en moet een software developer kunnen programmeren.

Soft skills zijn hierin anders. Soft skills gaan over de interpersoonlijke vaardigheden en de sociale vaardigheden die een werknemer met zich meebrengt. Ben jij bijvoorbeeld een goede luisteraar of kan je makkelijk problemen oplossen? Dan zijn dat voorbeelden van jouw soft skills.

Soft skills op de werkvloer

Volgens onze recruitment professionals is er op de werkvloer de meeste vraag naar deze 3 soft skills:

1. Probleemoplossend vermogen

Werknemers met deze kwaliteit zijn analytisch sterk, creatief en zijn over het algemeen kritische denkers. Daarnaast hebben ze een grote aandacht voor detail.

Deze werknemer identificeert problemen snel en neemt de verantwoordelijkheid om deze problemen aan te pakken. Dit helpt bedrijven om snel te reageren op uitdagingen die het bedrijf hebben laten vertragen. 

2. Aanpassingsvermogen

Werknemers met deze kwaliteit hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast zijn ze open minded en hebben ze een neus voor trends en veranderingen in de markt.

Bedrijven kunnen door de kwaliteiten van deze werknemers makkelijker inspelen op veranderingen, en kunnen op basis hiervan hun strategie aanpassen of bijwerken.

3. Timemanagement

Time management beïnvloedt de prestatie en productiviteit op de werkvloer. Als werknemers efficiënt met hun tijd omgaat, heeft dit vaak een positief effect op hun collega’s.

Herken je een kwaliteit uit dit lijstje of beschik jij over een andere soft skill? Vergeet deze dan niet mee te nemen in je cv.

Weet je nog niet zo goed waar je kwaliteiten liggen?

Bij Extra Talent proberen we hierachter te komen door middel van een persoonlijkheidstest en motivatietest.  Op deze manier matchen wij op basis van de persoonlijke resultaten, nauwkeurig de juiste kandidaat met de juiste werkgever.

Ook benieuwd naar jouw verborgen soft skills? En sta je open om het gesprek aan te gaan voor een eventuele nieuwe baan? Neem dan contact op met één van onze consultants.

Neem contact op!