Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en een detacheringsbureau?

27 oktober 2022

Een vraag die niet veel mensen correct kunnen beantwoorden. Sommigen denken zelfs dat uitzenden en detacheren hetzelfde is. Hoewel ze overeenkomsten hebben, zijn er toch een aantal belangrijke verschillen. In deze blog hebben wij de drie belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet en leggen wij uit hoe detacheren bij Extra Talent werkt. 

Algemeen en gespecialiseerd werk 

Uitzendbureaus zoeken normaal gesproken kandidaten voor algemeen werk. Je hebt er geen specialisatie of ingewikkelde kennis voor nodig. De drempel voor dit soort werk ligt dus niet erg hoog. Daarnaast is er ook geen sprake van een lang, ingewikkeld inwerkproces.

 

Detacheringsbureaus richten zich op specialistisch werk en dus ook wat ingewikkeldere functies. Zo helpt Extra Talent mensen aan een baan binnen zes specialistische labels: Financieel, Juridisch, Office, Beleid & Overheid, Supply Chain en Logistiek. De drempel ligt hier hoger en het inwerktraject kan een langere tijd duren. Je hebt als gedetacheerde vaak ook de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen met scholing, die mogelijkheid krijg je als gedetacheerde bij Extra Talent natuurlijk ook.  

Uitzendcontract en detacheringscontract

Doordat het soort werk bij uitzendbureaus niet gespecialiseerd is, kan dit van korte duur zijn. Dit is terug te zien in de soort contracten die hier worden opgesteld. Deze zijn meestal van korte duur en met minder verantwoordelijkheid. Zo hoeft er bijvoorbeeld niet altijd aan de opzegtermijn worden gehouden en is het uitzendbureau niet verplicht om jou een vast aantal uren uit te betalen. Je krijgt dus betaald voor het aantal uur dat je werkelijk werkt.

 

Bij het detacheren werkt dit wat anders. De contracten zijn vaak van langere duur en zelfs met vooruitzicht op een vast contract. Er is hier ook sprake van goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een dertiende maandloon en een leaseauto van het bedrijf. Daarnaast moet hier wel aan de opzegtermijn worden gehouden en krijgt een gedetacheerde doorbetaald, ook als er tijdelijk geen werk is. Een detachant heeft dus altijd de zekerheid van een stabiel inkomen.

Verschil Detacheren Uitzenden (Tweede Foto) (1)

Korte en lange arbeidsduur

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er bij het uitzenden vaak sprake van een kort dienstverband. Dit kan een aantal maanden tot een jaar duren óf tot een klus af is. Zo zie je bijvoorbeeld dat er meer productiemedewerkers voor een korte periode, een seizoen, worden ingehuurd tijdens piekmomenten. Daarna loopt hun contract af of wordt er gekeken naar andere mogelijkheden. Bij het detacheren steken wij veel tijd in extra coaching, training en opleiding. Een echte investering in talent dus!

Detacheren via Extra Talent

Zet nu de stap!

Ben jij benieuwd welke voordelen er nog meer zijn? Bekijk onze vacatures en misschien start jij binnenkort wel met een nieuwe baan.

Alle vacatures