In de wereld van het supply chain management zijn er verschillende soorten inkopers, die telkens een stapje hoger zijn. Allemaal hebben ze eigen verantwoordelijkheden en dragen zo bij aan het succes van een bedrijf. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze inkoopfuncties en welke kwaliteiten heb je nodig om deze te vervullen?
4 treden op de ladder: hier sta jij als Inkoper.
13 oktober 2023
Operationeel Inkoper
De rol van operationele inkopers is essentieel voor het inkoopproces. Je richt je voornamelijk op de dagelijkse operationele taken van inkoop, zoals het plaatsen van bestellingen, onderhandelen over prijzen en ervoor zorgen dat alle processen goed blijft lopen. De belangrijkste focus ligt bij zorgen dat de benodigde materialen en diensten op tijd en binnen het budget geleverd kunnen worden.
De volgende kwaliteiten zijn voor Operationeel Inkopers belangrijk:
- Onderhandelingsvaardigheden;
- Goede communicatieve vaardigheden;
- Nauwkeurigheid.
Senior Inkoper
Als Senior Inkoper heb je een stuk meer ervaring dan Operationeel Inkopers, je wordt immers niet zomaar een ‘Senior’. Om Senior Inkoper te worden, moet je meer diepgaande kennis hebben opgebouwd over leveranciers of categorieën van het inkoop-vak. In deze functie krijg je de verantwoordelijkheid voor het nemen van strategische beslissingen over de inkoop en het beheren van relaties met leveranciers. Daarnaast maken Senior Inkopers ook inkoop-strategieën en verbeterplannen.
De volgende kwaliteiten zijn voor Senior Inkopers belangrijk:
- Expertise in het vak;
- Strategische denkwijze;
- Leiderschap.
Tactisch/Strategisch Inkoper
Tactisch/ Strategisch Inkopers richten zich op het creëren van inkoop-strategieën die zich op de lange termijn richten Je gaat aan de slag met het analyseren van trends op de markt, het voeren van leveranciersonderhandelingen en je speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de inkoopstrategie van de organisatie. Naast een grote dosis kennis van het vak heb je ook een diepgaand begrip van de doelstellingen van het bedrijf waar je voor werkt. Zo sluit de inkoopstrategie perfect aan op de grotere visie van het bedrijf.
De volgende kwaliteiten zijn voor Tactisch/ Strategisch Inkopers belangrijk:
- Strategische visie;
- Sterk analytisch denkvermogen;
- Markt- en branchekennis.
Inkoopmanager
Inkoopmanagers hebben de meeste verantwoordelijkheden. Ze zijn verantwoordelijk voor het managen van het inkoopproces in zijn geheel, van strategische planning tot operationele uitvoering. In deze functie zijn ze ook verantwoordelijk voor het maken van budgetten, het rapporteren aan de top van de organisatie en het samenstellen en motiveren van inkoopteams.
De volgende kwaliteiten zijn voor Inkoopmanagers belangrijk:
- Teammanagement;
- Kennis over het gehele inkoopproces;
- Financieel inzicht.