Alles over kantoorblessures en 4 tips om het te voorkomen

18 november 2022

Houd jij bij het ‘squatten’ voldoende afstand tussen je benen en zorg je bij het ‘deadliften’ dat je niet vanuit je rug tilt? Heel goed, want op deze manier voorkom je veelvoorkomende sportblessures. Maar ben jij ook pietje precies als het gaat om een juiste houding tijdens kantooruren? Hier lees je alles over kantoorblessures en 4 tips om het te voorkomen.

 

De 4 meest voorkomende kantoorblessures

Kantoorblessures komen  vaker voor dan je denkt. Een kantoorblessure betekent simpelweg een blessure door het werken achter een computerscherm. Wist je dat de meeste blessures door zittend werk komen? Natuurlijk hoeven kantoorblessures niet op kantoor te ontstaan, maar kun je ze ook thuis oplopen tijdens het werken.

De meest  voorkomende klachten die ontstaan van werken achter een computerscherm zijn: nekpijn, een muisarm, rugklachten en pijnlijke schouders.

 

Blessure 1: Nekpijn

Bij een nekblessure is de meest voorkomende oorzaak stijfheid van de nek. Stijfheid in de nek komt vaak door langdurig zittend werk. Beeldschermwerk of zittend werk zorgt bij een verkeerde houding geregeld voor nekstijfheid. Ook langdurig naar je telefoon staren kan logischerwijs zorgen voor stijfheid in de nek.

 

Blessure 2: Een muisarm

Een muisarm is een blessure aan de arm-, nek-, pols- en schouderspieren en wordt veroorzaakt door overmatig computergebruik. Een muisarm valt binnen de RSI (Repetitive Strain Injury) groep. Dit zijn blessures waarbij repeterende bewegingen een rol spelen. Tegenwoordig praten veel arbo-deskundigen liever over ‘KANS’ (Klachten aan Arm, Nek en/of Schouders), omdat deze term een groter aantal klachten omschrijft.

 

Blessure 3: Rugklachten

Rugklachten komen het vaakst voor omdat de spieren in de rug, bil en buik niet goed bestand zijn tegen langdurig zitten. Bij zitten is de belasting op de rug namelijk hoger dan wanneer je staat. De meest voorkomende klacht is hierbij pijn aan de onderrug.

 

Blessure 4: Schouderpijn

Schouderpijn kan door veel dingen worden veroorzaakt. Met name een slechte werkhouding kan ervoor zorgen dat je aan het einde van de dag last hebt van je schouders. Ook telefoneren kan zorgen voor stijfheid in de schouders. Tijdens het telefoneren wordt de telefoon geregeld geklemd tussen hoofd en schouders. Dit kan leiden tot vervelende blessures.

Pexels Andrea Piacquadio 3790848 (1)

4 tips om kantoorblessures te voorkomen

Zoals je hierboven misschien wel hebt kunnen lezen, is er een gemeenschappelijke factor als het gaat om kantoorblessures, namelijk zitten. “Zitten is het nieuwe roken” zeggen veel gezondheidsexperts. En dat is niet voor niks. Zitten brengt namelijk veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Let daarom extra goed op als jij heel de dag zittend je werk doet. Met deze 4 tips kan jij kantoorblessures voorkomen.

Tip 1: Richt je werkplek ergonomisch in (op kantoor en thuis)

Je hebt het vast weleens vaker gehoord; ergonomie. Zo heb je een ergonomische muis, een ergonomisch toetsenbord of een ergonomische bureaustoel. Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Ergonomische producten zijn dus bedoelt om mensen op een zo fijn mogelijke manier om te laten gaan met hun omgeving. Maar hoe richt jij je werkplek ergonomisch in? Let bij het ergonomisch instellen van je werkplek op de volgende dingen:

Begin bij je bureaustoel – Zet je voeten plat op de grond en stel de hoogte van je stoel in, zodat je bovenbeen en onderbeen in een hoek van 90 graden zit. Zorg er vervolgens voor dat je rugleuning zo is ingesteld dat je voldoende steun krijgt in de holte van je rug. Leg tot slot je armen op de leuningen en zorg dat je onderarm en bovenarm een hoek van 90 graden maken.

Stel daarna je bureau in – Let hierbij op dat je armleuningen op dezelfde hoogte zijn als je bureau.

Beeldscherm – Plaats het beeldscherm recht voor je. Zorg dat je kijkhoek ongeveer 30 graden is. Daarbij moet de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte zijn.

Toetsenbord en muis – Het is aan te raden om het toetsenbord zo’n 8 tot 10 centimeter vanaf de rand van je bureau te houden.  Zorg bij het gebruiken van je muis voor voldoende steun van je armen. Zorg bij het instellen van je muis ook voor de juiste snelheid, zet de muissnelheid vooral niet te langzaam. Je wilt te veel muisbewegingen namelijk voorkomen.

 

Tip 2: Wissel regelmatig van werkhouding

Als je bureau goed staat afgesteld, wil je vanzelfsprekend niet in een andere houding gaan zitten. Ga daarom staan! Staan is namelijk beter dan heel de dag zitten. Mocht je werkgever nog geen stabureaus hebben geregeld, stel het dan voor.

 

Tip 3: Zorg voor een goed verlichte werkplek

Een goed verlichte werkplek zorgt ervoor dat je alles binnen een bepaalde afstand goed kan lezen. Op deze manier hoef je niet voorover te leunen om je piepkleine handschrift te ontrafelen en zie je precies waar je kantoortools liggen. Vergeet hierbij ook niet je thuiswerkplek goed te belichten.

 

Tip 4: Doe rek- en strekoefeningen

Vergeet zeker niet om af en toe te rekken en te strekken. Of het nu 8 uur op kantoor is of 90 minuten op het veld, goed rekken is belangrijk. Kies er daarom voor om een paar rek- en strekoefeningen te doen voordat je gaat werken. Of zet om de zoveel tijd een timer die je eraan herinnert om je lichaam flexibel te houden. Weet je niet welke oefeningen je kan doen? Kijk dan even hieronder. Beter nog: voer ze gelijk even uit. De kans is groot dat je al een lange tijd niet hebt gerekt of gestrekt.

 

Oefening 1
Ga rechtop zitten, steek beide armen in de lucht, pak met je rechterarm je linkerpols vast of andersom, en rek zo ver mogelijk uit. Leun eerst een beetje naar links, en vervolgens een beetje naar rechts.

 

Oefening 2
Plaats je handpalm op je voor- of achterhoofd. Duw vervolgens je hoofd tegen je hand aan, zorg hierbij voor voldoende tegengewicht van je hand. Doe dit ongeveer 5 seconden en wissel daarna af. Even je mail doorspitten kan gedurende deze oefening. Handig toch?

 

Oefening 3
Voor deze oefening moet je een been strekken en langzaam optillen. Houd je linker- of rechterbeen in de lucht en laat ‘m rustig zakken zonder de grond aan te raken. Herhaal daarna de eerste stap totdat je de oefening zo’n 15 keer per been hebt gedaan.

Heb jij een stijve nek gekregen van al dat lezen?

Dan hopen we dat deze tips je inspireren om vanaf nu een juiste werkhouding aan te nemen. Voorkom kantoorblessures om fit aan het werk te gaan. Nog geen baan of wil jij wisselen van baan? Extra Talent is op zoek naar nieuwe collega's die bij ons op kantoor aan de slag willen. En dat, zonder risico’s op blessures.

Interesse? Bekijk dan al onze openstaande interne vacatures.


Bekijk onze vacatures