De eeuwige strijd tussen werk en privé. Hoe houd je alle ballen in de lucht?

12 april 2024

In een snelle, drukke en veeleisende wereld is het nog wel eens moeilijk om een gezonde balans tussen werk en privéleven te vinden. De hoge werkdruk, lange uren en constante druk om te presteren nemen al snel een hap uit je privéleven. Het vinden van een evenwicht tussen werk en privé is dus op lange termijn enorm belangrijk. Hier geven we je wat tips om deze evenwicht te vinden!  

Stel duidelijke grenzen

Het is zowel in je privé als in je professionele leven enorm belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. De grens tussen jouw privé en zakelijke leven moet dus ook duidelijk zijn. Dit houdt in dat je jezelf de ruimte geeft om buiten werktijd echt vrij te zijn van werkgerelateerde zaken. Schakel je werktelefoon uit, kijk niet op je werkmail en vermijd het beantwoorden van werk gerelateerde berichten. Gebruik deze tijd om je te focussen op andere belangrijke aspecten van je leven.

Werk Vs Prive Balans

Prioriteiten stellen

Als je zonder aan je werk te denken tijd voor jezelf wilt hebben, is het natuurlijk handig als je al je werk afkrijgt. Leer daarom hoe je je tijd effectief kan beheren door prioriteiten te stellen. Door je te concentreren op wat écht eerst afmoet, kan je efficiënter te werk gaan, meer tijd overhouden en zorgelozer naar huis gaan.

Flexibiliteit zoeken

Veel bedrijven bieden tegenwoordig opties voor flexibele werktijden. Veel bieden zelfs ook de optie om thuis te werken. Door deze mogelijkheden te benutten kan je je werk beter afstemmen op je persoonlijke behoeften. Dus, werk bijvoorbeeld 1 keer in de week thuis. Scheelt weer reistijd en een hoop prikkels.

Communicatie met je werkgever

Heldere communicatie is altijd belangrijk in het onderhouden van een goede relatie met je werkgevers en collega’s. Merk je dat je moeite hebt met je workload of problemen hebt met het vinden van je werk-privé balans, maak dit dan zo snel mogelijk bespreekbaar. Een open communicatiecultuur kan veel problemen voorkomen en kan ervoor zorgen dat jij de steun krijgt die je nodig hebt.

Werk Vs Prive Leven Stukje Wandelen

Zorg voor zelfzorg

Vergeet niet om voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Neem pauzes wanneer je hier tijd voor hebt, maak tijd vrij voor ontspanning en doe dingen die je energie geven en je stress verminderen. Plan die pauzes, sportklasjes en ommetjes maar in.

Tijd voor een baan met meer balans?

Bekijk dan de vacatures door op de onderstaande button te klikken.

 

Bekijk de vacatures