Interview: Hoe ziet de Supply Chain er nu uit?

31 juli 2020

2020 is een turbulent jaar voor ondernemers én medewerkers. Het coronavirus raakte iedere sector en zorgt voor onzekere tijden. Wat voorheen vanzelfsprekend was, is dat niet langer meer. Bedrijven in alle hoeken van de wereld waren de afgelopen maanden bezig met het neerzetten van een nieuwe koers. Zowel werkgevers als medewerkers moeten schakelen om mee te gaan met de veranderingen. Dit vraagt om een nieuwe bedrijfsstrategie. Personeelswerving lijkt op dit moment niet een prioriteit en er is nog steeds een toenemende onzekerheid in de toeleveringsketens wereldwijd.

Lisanne en Robin zijn werkzaam als Consultant Supply Chain bij Extra Talent en vertellen over de veranderingen die zij om zich heen zien gebeuren. Hoe zag jullie wereld er uit tijdens de maanden van de lockdown?

Innovatie stond voorop. In Robin zijn woorden: “met mijn werk creëer ik waarde voor zowel de werkgever als de werknemer. Het meest uitdagend is dat je daadwerkelijk een verschil in iemands leven kunt maken. In het afgelopen halfjaar heb ik van dichtbij meegemaakt hoe het coronavirus onze samenwerkingspartners en het hele Supply Chain veld heeft geraakt. Sectorveranderingen maken we van dichtbij mee.

Interview Supply Chain Robin

Ook voor ons waren er veel veranderingen, er was veel ruimte voor innovatie. Bijvoorbeeld het gemak van videobellen. Deze versnellingen nam ik mee in mijn werk. We haalden kinderziektes uit ons eigen proces en dit gaf een nieuw perspectief op hoe we onze partners kunnen begeleiden en adviseren.” Lisanne vult aan: “Als consultant zijn we betrokken bij het gehele proces van een bedrijf en is ons werk erg divers, van de werving tot aan de begeleiding van de kandidaat en het adviseren erna. We zien in ons werk alle branches binnen de Supply Chain wel voorbijkomen. Van FMCG, voedsel, tot aan de auto-industrie. Hierdoor weten we precies wat er speelt rondom de nieuwste ontwikkelingen. Wat je een vooruitgang sinds het coronavirus kan noemen, is dat een fysieke locatie minder belangrijk is geworden. Dit opent meer deuren en hierdoor kijken en zoeken wij bijvoorbeeld ook verder dan alleen om- en nabij Amsterdam. Hier liggen kansen voor veel bedrijven, bijvoorbeeld voor het aannemen van talent wat misschien wat verder weg woont.”

Welke sectorveranderingen zagen jullie in de afgelopen maanden op het gebied van Supply Chain?

Robin: “In veel branches nam de verkoop af in het begin. Hierdoor stonden veel Supply Chain processen tijdelijk stil. Aan de andere kant won de foodsector en e-commerce veel markt. Supply Chain professionals moesten hierin snel schakelen, want de fysieke bevoorrading ging ineens over naar online. Dit zorgde weer voor nieuwe kansen en manieren van werken. Hier kwam een groot stuk strategische innovatie bij kijken.”

Lisanne: “Veel organisaties, waaronder logistieke dienstverleners, hebben reorganisaties gedaan. Hierdoor zijn er veel kandidaten op de markt beschikbaar met een gespecialiseerd profiel, die er voorheen niet waren. In onzekere tijden als deze is het belangrijk om goede keuzes te maken. Dit scheelt kosten op de lange termijn. Op het gebied van personeelswerving is het daardoor extra belangrijk om de juiste persoon aan te stellen. Je kunt iedere euro immers maar één keer uitgeven.”

Interview Supply Chain Lisanne

Waarom zouden ondernemers juist nu moeten investeren in hun personeel?

Robin: “Er is meer talent beschikbaar dan ooit. Vooral gespecialiseerd talent dat voorheen lastig te vinden was. Juist door nu te investeren in het personeelsbestand, kan een werkgever snelheid doorvoeren in de strategische bedrijfsveranderingen en het personeelsbestand inrichten op de toekomst. Het vinden van de juiste medewerkers kan op lange termijn veel onzekerheid wegnemen voor het bedrijf.”

Wat is jullie advies om een Supply Chain-afdeling te versterken voor de toekomst?

Lisanne: “Het kan nu juist lonen om flexibel kennis in huis te halen. Wij hebben momenteel een breed netwerk aan Suppply Chain professionals, met uiteenlopende ervaring in diverse branches. Door deze experts op detacheringsbasis in huis te halen kunnen werkgevers op een snelle manier de juiste kennis binnenhalen. Niet in iedere branche is hier beweging in te zien. We zien die beweging natuurlijk wel in de zorginstellingen, maar ook bijvoorbeeld bij technische installatiebedrijven is er een enorme vraag naar talent. Op dit moment is het in deze sectoren lastig om de juiste mensen te vinden. Er stana diverse rollen open en er zijn gewoon weinig mensen beschikbaar. Maar juist voor de andere sectoren betekent dit dat er goedkoop aan de toekomst gebouwd kan worden omdat er veel talent beschikbaar is.”

Robin: “Detacheren brengt veel flexibiliteit met zich mee. Hierdoor kan een werkgever eerst kijken of een medewerker past bij de nieuwe koers, voordat hij of zij er een definitief arbeidscontract van maakt of juist verder detacheert met een andere kennisexpert. De nieuwe kennis die een bedrijf in huis haalt, kan meegenomen worden naar de toekomst.”

Op zoek naar meer flexibiliteit?

Met deze tips wordt het een stuk makkelijker om werk en privé gescheiden te houden. Fijn voor je concentratie en daarmee je productiviteit. Maar ook: je hebt minder het gevoel dat je leeft in je kantoor en werkt in je eigen huis. Ben je op zoek naar een werkgever die de flexibiliteit biedt om op een fijne manier thuis te kunnen werken? Onze consultants gaan graag met jou in gesprek om de perfecte baan te vinden, ook op afstand. Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie!

Bekijk onze vacatures