Kantoortaal: de taal die iedereen spreekt, maar niemand begrijpt

7 april 2023

"Schiet jij even een bila in, dan zetten we het nieuwe project op poten". Dit soort taal is heel normaal op heel veel kantoren. Maakt het de samenwerking beter of wordt het alleen maar onduidelijker hierdoor? Lees snel verder, want wij hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet en gooien nog even wat herkenbare voorbeelden bij je 'over de schutting'.

Voordelen van kantoortaal

Laten we beginnen bij de voordelen van dit mooie taaltje. Kantoorjargon kan efficiënt zijn. Wanneer iedereen dezelfde termen en afkortingen gebruikt, kan de communicatie sneller en duidelijker verlopen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijk om te zeggen dat je ‘iets inschiet’ en dat iedereen meteen begrijpt dat je gewoon een afspraak plant in de agenda van je collega's.

 

Een ander pluspunt van kantoortaal is dat het voor een fijn groepsgevoel zorgt onder collega's die samenwerken. Als je dezelfde taal spreekt en afkortingen gebruikt, voelt het alsof je bij een speciale club hoort en dat kan je relatie met je collega's versterken. Het zorgt voor betere samenwerking en productiviteit en het maakt de werksfeer een stuk gezelliger! 

Nadelen van kantoortaal

Als je te ver doorslaat, kan kantoortaal ook leiden tot miscommunicatie. En dat wil je natuurlijk niet. Als jouw collega een bepaalde term verkeerd begrijpt of niet bekend is met een afkorting, kan dit leiden tot verwarring en fouten in het werkproces. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat alle betrokkenen op dezelfde lijn zitten en dat de gebruikte termen begrijpelijk zijn voor iedereen.

 

Een ander nadeel van kantoorjargon is dat het soms erg formeel klinkt en daardoor afstand creëert tussen collega's. Dit kan een minder gezellige werksfeer creëren en de samenwerking moeilijk maken. Het is daarom belangrijk om naast de formele kantoortaal ook informeel te communiceren, zodat er een goede balans is tussen professionaliteit en menselijkheid. 

Blog Kantoortaal

De meest verwarrende uitspraken

''Hoe zullen we dit vraagstuk eens tackelen?'' Wie gaan we tackelen? Nee, we gaan niemand tackelen. Hiermee bedoelen we natuurlijk hoe we een vraagstuk gaan aanpakken. Laten we eens kijken naar 10 tenenkrommende voorbeelden van kantoortaal die je op alle werkvloeren hoort. Ja, ook weleens bij Extra Talent.

1. ''Laten we die campagne zo snel mogelijk op de rails zetten.'' 

Ermee starten? Iets organiseren? Veel duidelijker toch?

  

2.''Kun jij even een lijntje uitgooien bij HR?''  

Gaan we een middagje vissen met HR? 

 

3. ''Ik sta gewoon heel erg in mijn kracht in deze organisatie.'' 

Laten we eerlijk zijn, niemand weet wat dit écht betekent.  

4. ''We moeten zorgen dat we on speaking terms blijven met de concurrentie.''

Je kent wel die collega die dan Engelse woorden gaat mixen met Nederlands. 

5. ''Kun je even kort op de bal spelen?''  

Ik wist niet dat ik in het Nederlands elftal ben beland. 

6. ''Geef jij een klap op dit budget?'' 

Een klap waarop? Niet letterlijk, maar er moet een besluit worden genomen. Zeg dat dan gewoon. 

 

7. ''Schiet jij even onze wekelijkse bila in?''  

De afkorting voor een bilateraal gesprek. Zeg maar gewoon een gesprek tussen twee mensen inplannen.  

 

8. ''We nemen het mee.'' 

Maar we doen er niks mee... 

 

9. ''We gaan straks zitten om de prio’s af te tikken.''  

Want ja, prioriteit is een té lang woord en zo win je er toch 5 seconden mee.  

 

10. ''Mag ik iets tegen je aanhouden?'' 

Uhm... hou het maar liever bij je. 

Herkenbaar?

Gebruik jij weleens stiekem verwarrende kantoortaal?

Wees niet die collega die indruk probeert te maken met vage uitspraken, maar houd het simpel! Zorg dat iedereen weet wat je bedoelt, dat is wel zo fijn voor een goede samenwerking. Bij Extra Talent begrijpen we het belang van goede communicatie. Wil je ook deel uitmaken van ons team en onze eigen kantoortaal leren kennen? Check onze vacatures en wie weet kunnen we samen ook hilarisch kantoorjargon gebruiken! 

Bekijk onze vacatures