Zo maak jij een spetterende indruk tijdens jouw online sollicitatie

5 januari 2022

Solliciteren kan best spannend zijn. Je wilt natuurlijk je best doen om op te vallen en daardoor de functie krijgen waar je naar solliciteert. Maar wat als je sollicitatie online is? Dat komt namelijk steeds vaker voor. Misschien vind je dat wel spannend, omdat het een andere manier van solliciteren is dan je gewend bent. Geen zorgen, want met deze tips kom je al een heel eind!

Better prepared

Om online te solliciteren heb je natuurlijk een apparaat nodig waar je je gesprekspartner mee kan bellen. Dat kan best spannend zijn, omdat je verbinding of geluid van je apparaat misschien niet altijd goed meewerkt. Een handige tip is om je beeld, geluid en internetverbinding te testen met iemand die je daarmee kunt helpen. Jullie bellen elkaar dan en checken of alles goed werkt vanuit jouw kant. Zorg er daarna voor dat je een ruimte hebt waar je kan zitten zonder gestoord te worden door je huisgenoten, je buren of geluid van buiten. Ook controleer je of je achtergrond er netjes en rustig uit ziet en er geen afval of iets dergelijks ligt. Zo raakt je gesprekspartner niet afgeleid en gaat de volledige aandacht naar jou. Tot slot zorg je ervoor dat je er netjes en leuk uitziet. 

Solliciteren maar!

Daar ga je dan: je neemt de call aan en je bent aan het bellen met je gesprekspartner, spannend! Het kan daarnaast best wennen zijn dat je je gesprekspartner niet in de ogen kan kijken. Kijk daarom recht in de camera in plaats van naar je gesprekspartner op je beeldscherm. Hierdoor lijkt het alsof je hem of haar in de ogen aankijkt, wel zo fijn! Ook al heb je gecheckt of de verbinding werkt, er kunnen zich alsnog wat technische problemen voordoen, maar geen paniek. Neem de tijd om het op te lossen en blijf kalm, want jij kan er niks aan doen dat het op technisch gebied even niet meezit. Zit in een actieve houding en wees natuurlijk lekker jezelf!

Na je gesprek

Voordat je naar je huisgenoot rent om je ervaring te delen, check even of de verbinding verbroken is. Enkel het kruisje aanklikken, zorgt niet altijd ervoor dat het programma is afgesloten. Ga daarna lekker nabespreken hoe het ging met iemand die je kent. Als je jouw gesprekspartner wil bedanken voor het gesprek, doe dit dan niet via de chat van het programma waarmee je hebt gebeld. Stuur na afloop een e-mail met een bedankberichtje en hervat zo de communicatie. 

Afwachten

Als je een bedrijf binnenwandelt, proef je de sfeer aan alle kanten. Tijdens een videogesprek is dit vaak lastiger. Vraag daarom door naar de bedrijfscultuur en stel open vragen. Zo krijg jij een idee van het bedrijf en hoe het eraan toe gaat. Een goede voorbereiding en de rust bewaren is het halve werk tijdens een videosollicitatie. Nu is het afwachten, duimendraaien en hopen dat je gesprek een mooi vervolg krijgt. Succes!

Hulp nodig?

Heb je nog wat extra hulp nodig om jouw videosollicitatie een succes te maken? Neem dan contact met ons op! Onze consultants helpen je graag.

Neem contact met ons op