5 do’s en don’ts van netwerken

3 november 2023

Of je nu een doorgewinterde professional bent of net aan de start van jouw carrière staat, het opbouwen van een sterk netwerk is enorm van belang. Door te netwerken kan je de juiste mensen leren kennen, die je op zowel persoonlijk als zakelijk vlak verder kunnen helpen. Een goede manier om bijvoorbeeld nieuwe klanten binnen te halen, een volgende stap in je carrière te vinden of je perspectief te verbreden. Maar waar moet je op letten om effectief te netwerken?

Do's van netwerken:

 

#1 Luister actief

Actief luisteren is een van de belangrijkste vaardigheden voor netwerken. Stel relevante vragen, laat zien dat je het begrijpt en dat je luistert naar wat anderen zeggen. Actief luisteren helpt bij het verzamelen van nuttige informatie over je gesprekspartner. Het begrijpen van anderen is jouw eerste stap voor het opbouwen van een sterke relatie.

#2 Wees lekker jezelf

Echte mensen zijn veel interessanter dan mensen die zich anders voordoen. Probeer daarom altijd open te zijn over jouw sterke, maar ook over je zwakke punten. Niemand is perfect, jouw echte verhaal zal de ander alleen maar waarderen.

#3 Geef zonder iets terug te verwachten

Netwerken draait niet alleen om wat je kunt krijgen, maar ook om wat je kunt geven. Wees daarom behulpzaam door jouw kennis, hulp of bronnen aan te bieden zonder daar iets voor terug te verwachten. Dit kan je band met je netwerk verbeteren en anderen inspireren om jou op hun beurt ook te helpen.

Foto Netwerken Blog 1

#4 Stel duidelijke doelen

Netwerken zonder een duidelijk doel, is geen netwerken maar gewoon gezellig borrelen. Bedenk wat jij wilt bereiken met je netwerkinspanningen. Dit kan variëren van het vinden van een nieuwe baan tot het vergroten van je zakelijke kennis. Stel concrete doelen en werk ernaartoe.

#5 Zorg voor een compleet LinkedIn-profiel

Als je wilt netwerken, is het hebben van een goed LinkedIn-profiel tegenwoordig onmisbaar! Zorg voor een professionele foto, een duidelijke samenvatting en houd je vaardigheden en werkervaring up-to-date. Dit maakt het makkelijker voor anderen om je online te vinden en zorgt ervoor dat je een platform hebt waar je mensen toe kan voegen aan je netwerk. Wil je meer weten over hoe je jouw LinkedIn-profiel kan invullen? Bekijk dan de blog 'Jouw LinkedIn-profiel sollicitatie klaarmaken in 10 stappen'

Dont's van netwerken:

 

 

#1 Wees niet te opdringerig

Hoewel bij netwerken het belangrijk is om proactief te zijn, is het ook belangrijk om niet te opdringerig te worden. Respecteer altijd de privacy en tijd van anderen. Als je te dwingend overkomt of relaties wilt forceren, werkt dat juist afstotend.

#2 Praat niet alleen over jezelf

Een van de grootste fouten bij netwerken is te veel praten over jezelf. Denk eraan dat je aan het netwerken bent om wederzijdse relaties op te bouwen. Het moet dus niet alleen vanuit jouw kant komen. Luister daarom naar anderen en toon interesse in hun doelen en behoeften.

Foto Netwerken Blog 2

#3 Maak geen afspraken of beloftes als je deze niet kunt nakomen

Het niet nakomen van afspraken of beloftes is natuurlijk niet netjes. Wanneer je je afspraken niet nakomt, beschadigt dit jouw betrouwbaarheid en relatie met de andere partij. Let er daarom op dat je alleen afspraken of beloftes maakt die je daadwerkelijk waar kunt maken. Dat zou jijzelf andersom ook fijn vinden!

#4 Meng zakelijke en persoonlijke grenzen niet

Hoewel het prima is om persoonlijke gesprekken te voeren om zo een connectie op bouwen, is het wel op zijn plaats om de zakelijke en persoonlijke grenzen te respecteren. Vermijd daarom ook gevoelige onderwerpen zoals religie of politiek wanneer je denkt dat dit niet gepast is en probeer je vragen niet te persoonlijk te maken. Houd het vooral professioneel!

#5 Verwacht geen onmiddellijke resultaten

Net zoals veel andere dingen in het leven, krijg je ook met netwerken niet direct spetterende resultaten. Netwerken is een langetermijninvestering. Het opbouwen van een relatie kost tijd en moeite. Blijf geduldig en consistent. Dan werpt het op zijn tijd zeker zijn vruchten af. Houd dus vol!

Tijd voor het opbouwen van je netwerk!

Met de bovenstaande do’s en don’ts ben jij helemaal klaar om te beginnen of verder te gaan met het opbouwen van jouw zakelijke netwerk. Is jouw netwerk-doel om een nieuwe baan te vinden? Verbreed je netwerk door contact op te nemen met één van onze consultants!

Onze consultants